Ik denk, net als jij, dat voor jouw bedrijf alles mogelijk is!
Kim van Dam Organisatieontwikkeling
  • Eindelijk peace of mind
    Met structuur en rust
  • Lagere kosten, hogere kwaliteit
    Met grip op je bedrijf
  • Je beste jaar ooit!
    Met orde boven chaos
By - Kim van Dam

Ontwikkeling Van Een Organisatie

Met dit artikel hoop ik je wat inzicht te geven in waar je staat met je bedrijf. Ik beschrijf een vrij simpel model met de verschillende groeifases waar een bedrijf doorheen gaat. En tegen welke knelpunten je in elke fase aanloopt. Deze moet je eerst oplossen om daarna weer verder te kunnen groeien. Inzicht in waar je nu staat, geeft vaak al de eerste handvatten om te bepalen welke stappen je kunt nemen om je bedrijf weer verder te laten groeien. Ik ga overigens niet op alle fases in.

Bedrijven zijn genoodzaakt om continu te veranderen omdat de omgeving steeds verandert.

Bedrijven ontwikkelen zich altijd. Kleine bedrijven willen over het algemeen groter worden en grote bedrijven willen nog groter worden. Bedrijven zijn genoodzaakt om continu in ontwikkeling te zijn omdat de omgeving voortdurend verandert. Voorbeelden hiervan zijn: gewijzigde wet- en regelgeving, nieuwe technologie of nieuwe concurrenten op de markt, etc. Door inflatie stijgen inkoopprijzen en, naarmate medewerkers langer in dienst zijn, stijgen de personeelskosten. Eén keer in de zoveel tijd zou je sowieso moeten kijken naar manieren waarop je je omzet kunt verhogen of je kosten kunt verlagen.

Het groei- en ontwikkelingsproces van een organisatie verloopt in verschillende fases. Het begint uiteraard met een ondernemer die de organisatie heeft opgericht. Hij houdt er over het algemeen van om op detailniveau met zijn bedrijf bezig te zijn. Cruciale vragen in deze fase zijn: “Hoe vind je je klanten?” en “Hoe zorg je dat er voldoende geld binnenkomt zodat je kunt blijven bestaan?”. Als een bedrijf deze fase overleeft, ontstaat er een leiderschapscrisis.

Verder groeien vraagt een shift in leiderschapsstijl. Je kunt je niet meer op alle details in je bedrijf blijven focussen.

De leiderschapscrisis houdt in dat een ondernemer het niet langer red om het bedrijf alleen te leiden. Dit probleem kun je oplossen door bijvoorbeeld een bedrijfsleider aan te nemen. Dit vraagt wel een verandering in de leiderschapsstijl van de ondernemer. Je kunt je niet meer op alle details in je bedrijf blijven focussen omdat dit verdere groei van je bedrijf in de weg staat. En daarnaast ben je niet meer de enige bestuurder van je bedrijf.

Ontwikkeling van een organisatie door evolutie en revolutie (Bron: Keuning en Eppink, 2004)

Met meerdere bestuurders in het bedrijf, wordt er vaak ook meer aandacht gegeven aan strategie en een gezamenlijke visie. De bestuurders geven de richting aan en zeggen wat er moet gebeuren. De volgende crisis ontstaat als lagere leidinggevenden en uitvoerende medewerkers zich teveel beperkt voelen in het uitvoeren van hun taken (autonomiecrisis). De oplossing hiervoor is om meer taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden te delegeren naar lagere niveaus in de organisatie.

Ik heb de afgelopen jaren onder andere de volgende knelpunten (die door groei van de organisatie zijn ontstaan) voorbij zien komen:

Ik herken de groeifases vanuit de praktijk. Toen ik het originele artikel las, kreeg ik een aha momentje. Het artikel beschrijft niet zozeer nieuwe informatie maar het model geeft wel een soort handvat waarmee je kunt benoemen wat je in de praktijk ziet.

Herken jij de groeifases ook? In welke fase zit jouw bedrijf? Waar zou ik je mee kunnen helpen zodat jij met je bedrijf de volgende stap kunt maken?

Laat maar weten!

Geef een reactie

Your email address will not be published.
*
*